HondenOpleidingsCentrum Hoeksche Waard

Open dag 2019

Hoc Weerlijn

Slecht weer (geweest)? Kijk of de lessen doorgaan onder het linkje "afgelastingen" of op onze facebook pagina!

Beginners

Speuren voor beginners

Beginnen met speuren betekent dat u de hond gaat leren zijn of haar neus optimaal te gebruiken. Dit kan gebeuren aan de hand van een rijtje van snoepjes, exact op het spoor wat met de voeten is uitgelopen, maar hierbij valt ook te denken aan een platgelopen vierkante meter waar de hond een aantal beloninkjes vindt. Frapant is dat de honden zich per direct richten op die vierkante meter. Het met de voeten gemaakte vlak wordt niet verlaten.

Een andere methode om een hond te leren speuren is door middel van een sleepspoortje. Afhankelijk van de vaardigheden die uw hond zal door de instructeur gekozen worden voor de voor uw hond optimale aanleermethode.

Van beginnende honden kunnen we natuurlijk nog geen wonderen verwachten. Ze moeten per slot van rekening eerst leren dat ze geconcentreerd blijven zoeken. Bij een beginnende hond beginnen we daarom ook met een recht spoor. En aan het einde van het spoor volgt vanzelfsprekend een beloning voor het harde werken, want dat is het zeker. Het mag voor sommigen wellicht niet zo spectaculair overkomen, maar de mentale belasting is bij het speuren enorm groot. Het kost echt veel energie en dus ook na het speuren, zal uw hond bij thuiskomst voldaan neerploffen.