HondenOpleidingsCentrum Hoeksche Waard

Introductie Kind en hond

Per jaar worden ongeveer 50.000 mensen, waarvan circa 12.500 kinderen, gebeten door honden. In een/derde van de gevallen gaat het om de eigen hond binnen het gezin. 

Met grote regelmaat krijgen wij de vraag of een kind "de cursus" mag lopen. De minimumleeftijd daarvoor is 14 jaar en dat is niet zonder reden. Tussen kinderen en honden zien we vaak hechte vriendschappen ontstaan en dat is mooi. Toch zien we nog te vaak dat kinderen slachtoffer worden van hondenbeten. Veelal is er sprake van een foutieve communicatie tussen het kind en de hond. Een hond die kwispelt, doet dit nou eenmaal niet altijd omdat hij blij is. 

Het mag voor zichzelf spreken dat iedere hondenbeet bij een kind er één te veel is en onder het motto "Minder hondenbeten. Daar zetten we samen onze tanden in." hebben wij de Kiddo cursussen in ons programma opgenomen, opdat kinderen kunnen leren op een veilige manier met de hond om te gaan, niet alleen de eigen hond, maar ook vreemde honden. En op deze manier kunnen wij op een verantwoorde manier tegemoet komen aan het steeds vaker voorkomende verzoek dat ouders willen dat hun kinderen cursus volgen met de hond.

Onder de button Aanbod kunt u lezen wat deze cursussen inhouden.

 

Kiddo 1

Kiddo 1De Kiddo 1 cursus bestaat voor een deel uit theorie en voor een deel uit praktijk met de eigen hond. Voor de theorie maken we gebruik van onder andere een werkmapje voor de kinderen en voor degenen die hier interesse in hebben is er tegen betaling van een bedrag ad € 7,95 een interactief CD-spel om de kinderen thuis mee te laten spelen en tegelijkertijd te laten leren. Kinderen die deelnemen aan deze cursus krijgen aan het einde een heuse oorkonde.

 

Kiddo 2

Kiddo 2

Bij de Kiddo 2 laten we de theorie natuurlijk niet varen. We gaan checken of de kinderen alle kennis nog paraat hebben en waar nodig aanvullen en we gaan het nog wat verder uitdiepen. De praktijk wordt vanzelfsprekend ook naar een wat hoger niveau getild, zodat de kinderen het telkens weer als een aangename verrassing ervaren wat ze samen met hun hond kunnen doen en wat ze de hond allemaal kunnen leren.

Bij HOC Hoeksche Waard staat veiligheid hoog in het vaandel. Het mag voor zichzelf spreken dat bij de Kiddo cursussen veiligheid een absolute must is. Dit betekent dat er te allen tijde een ouder of verzorger van het kind aanwezig moet zijn en dat kinderen alleen met hun eigen hond deel kunnen nemen als de hond niet agressief is.