HondenOpleidingsCentrum Hoeksche Waard

Open dag 2019

Hoc Weerlijn

Slecht weer (geweest)? Kijk of de lessen doorgaan onder het linkje "afgelastingen" of op onze facebook pagina!

Introductie Dogfrisbee

 

Dogfrisbee is een tak van sport voor alle honden die graag actief met hun baas bezig willen zijn. Dogfrisbee behelst veel meer dan alleen maar het gooien en vangen van een disc. Het is heel veelzijdig, zeker wanneer je kijkt naar het onderdeel freestyle. Met je hond samen vorm je een team, waarbij het dus voor zichzelf mag spreken dat jij als geleider de taak hebt de frisbee zodanig te gooien dat je hond optimaal in de gelegenheid is deze te vangen, daar waar jij je voorstelt dat de die gevangen moet worden. Werptechnieken zijn dan ook een essentieel onderdeel. Dit lijkt eenvoudiger dan het is, maar oefening baart kunst. 
Hetzelfde geldt voor de hond natuurlijk. Is je hond dol op een balletje, maar kan hij deze niet goed vangen, geen paniek. Kinderen stuntelen in eerste instantie ook, maar door te oefenen, ontpoppen ze zich tot professionele catchers.

Dogfrisbee is in principe geschikt voor alle honden, dus niet alleen voor de heel atletische honden. De trainingstechnieken worden aangepast op de hond. De ene hond kan wat minder makkelijk springen, de ander heeft een minder hoog uithoudingsvermogen en niet ieder ras is geschikt om op wedstrijdniveau te presteren, maar daar moet je je niet door laten weerhouden. Wat voorop staat is met je hond plezier hebben. Je hond zal zich prima vermaken met het distance werpen en/of de freestyle dogfrisbee. Na afloop zal hij geheel voldaan in zijn mand neerploffen. Om deel te kunnen nemen aan de dogfrisbee moet je hond wel tenminste één jaar oud zijn.

Tijdens de trainingen mag uitsluitend gebruik gemaakt worden van professionele discs. Deze frisbees zijn gemaakt van een flexibele plastic, waardoor blessures aan de snuit en het gebit van de hond voorkomen kunnen worden.  Een professionele frisbee kost wel wat en je hebt er meerdere nodig, maar het gaat in casu om een kwaliteitsproduct, wat heel lang mee gaat. Naast veilig materiaal en een goede worptechniek, is ook de warming up en de cooling down voor en na de training van belang. Warme, soepele spieren en gewrichten voorkomen blessures en zorgen ervoor dat afvalstoffen snel weer uit het lichaam verdwijnen. Ook hier zal in de trainingen aandacht aan worden besteed.