HondenOpleidingsCentrum Hoeksche Waard

Open dag 2019

Hoc Weerlijn

Slecht weer (geweest)? Kijk of de lessen doorgaan onder het linkje "afgelastingen" of op onze facebook pagina!

Introductie Agility

De Behendigheid ofwel Agility kent al een behoorlijke geschiedenis. Afgeleid van de paardenspringsport, werd in 1977 op de Crufts in Birmingham (de grootste hondenshow van Europa) voor het eerst een demonstratie gegeven van deze sport, aangepast aan de vaardigheden en talenten van honden. Dit bleek een groot succes, want reeds een jaar later was de eerste officiële wedstrijd een feit en in 1979 had de Winner in Amsterdam de primeur van een demonstratie in Nederland.

Bij de behendigheid worden parcoursen uitgezet van verschillende toestellen. Zo kennen we bijvoorbeeld hoogte- en breedtesprongen, een tunnel, een kattenloop, schutting en wip, De bedoeling is dat de hond op aanwijzingen van de geleider met zo min mogelijk fouten zo snel mogelijk dit parcours aflegt. De geleider mag zoveel commando´s geven als hij wil, maar mag zijn hond, noch de toestellen aanraken.

Het mag voor zichzelf spreken dat je met een grote zware hond niet moet gaan springen. Hetzelfde geldt voor de laagbenige honden met een relatief lange rug. Fysiek gezien moet de hond dus beschikken over een goede conditie, de juiste lichaamsbouw, voldoende kracht en wendbaarheid.